X-BEER 33

Nejsilnější pivo na světě!

Xbeer - 33

Pivovarské degustační menu – 29,- Euro

Welcome drink:
0,1 l Šamp – „ Champagne“ pivo (toto neuvěřitelné pivo je produktem spojení vinařských postupů a pivovarských kvasnic)

Předkrm:
Topinka s našlehaným pivním sýrem
0,3 l „1466“ – extra hořký světlý ležák (5,2% alkoholu)

Hlavní jídlo:
Vepřová krkovice marinovaná v tmavém pivě,štouchané brambory
0,3 l OLDGOTT – polotmavý nefiltrovaný ležák (5,6% alkoholu)

Desert:
Pivní zmrzlina
0,2 l XBEER-33 nejsilnější pivo na světě dle výše stupňovitosti (33° Plato) – 12,6% alkoholu

Uvař si své vlastní pivo!

Pivovarský obchod – pivo ve všech podobách!

Obchod naleznete ve vchodu a východu z restaurace.

Naše piva a pivní produkty:

 - unfiltered, unpasteurized lager from a microbrewery U Medvidku. The name is derived from the founding of the brewery U Medvidku and also determines its gravity - 14.66 °. Significant gravity is achieved double hopping. Alcohol content: 6,1 %

1466

– nefiltrovaný, nepasterizovaný světlý ležák z minipivovaru U medvídků. Název je odvozen od roku založení pivovaru U medvídků a zároveň udává jeho stupňovitost – 14,66°. Výrazná stupňovitost  je dosažena dvojím chmelením.

Obsah alkoholu: 6,1 %

unfiltered, 12° wheat beer, brewed according to a mediaeval recipe Alcohol content: 4,7 %

Medvídkovské bílé

– nefiltrované, 12° pšeničné pivo, uvařené podle středověkého receptu

Obsah alkoholu: 4,7 %

- nefiltrovaný, 14° tmavý speciál s přidáním praženého ječmene Obsah alkoholu: 5,8 %

Blackgott

– nefiltrovaný, 14° tmavý speciál s přidáním praženého ječmene

Obsah alkoholu: 5,8 %

 Medvídek  - nefiltrovaný, 15° světlý speciál dokvášený s medem v dubových sudech Obsah alkoholu: 6,2 %

Medvídek

– nefiltrovaný, 15° světlý speciál dokvášený s medem v dubových sudech

Obsah alkoholu: 6,2 %

 Oldgott  - nefiltrovaný, 13°polotmavý ležák, který kvasí a později dokváší v dubových sudech. Právě proto má pivo Oldgott přívlastek Barique. Obsah alhoholu: 5,2%

Oldgott

– nefiltrovaný, 13°polotmavý ležák, který kvasí a později dokváší v dubových sudech. Právě proto má pivo Oldgott přívlastek Barique.

Obsah alhoholu: 5,2%

 X-BEER 33  - nejsilnější pivo na světě, polotmavý ležák, který kvasí v dubových sudech po dobu 200 dní. Obsah alhoholu: 12,6%

X-BEER 33

– nejsilnější pivo na světě, polotmavý ležák, který kvasí v dubových sudech po dobu 200 dní.

Obsah alhoholu: 12,6%

 Podzimní speciál  - nefiltrované, 16°pivo, ochucený tmavý speciál s příchutí švestek Obsah alhoholu: 6,5%

Podzimní speciál

– nefiltrované, 16°pivo, ochucený tmavý speciál s příchutí švestek

Obsah alhoholu: 6,5%

 Kaštanové pivo  - nefiltrovaný, 18°speciál s chutí vánoc Obsah alhoholu: 6,6%

Kaštanové pivo

– nefiltrovaný, 18°speciál s chutí vánoc

Obsah alhoholu: 6,6%

 Růženka - nefiltrované, 11° pšeničné pivo, vhodné k letnímu osvěžení Obsah alhoholu: 3,9%

Růženka

– nefiltrované, 11° pšeničné pivo, vhodné k letnímu osvěžení

Obsah alhoholu: 3,9%

 Valentýn  - nefiltrovaný, láskyplně tajemný ležák. Valentýn má krásnou červenou barvu, růžovou pěnu a plnou medovou chuť. Tento nefiltrovaný ležák byl poprvé k ochutnání 10. 2. 2010 a velmi rychle si našel své příznivce mezi přítomnými dámami i všemi - nejen zamilovanými znalci piva. Obsah alhoholu: 5,0%

Valentýn

– nefiltrovaný, láskyplně tajemný ležák. Valentýn má krásnou červenou barvu, růžovou pěnu a plnou medovou chuť. Tento nefiltrovaný ležák byl poprvé k ochutnání 10. 2. 2010 a velmi rychle si našel své příznivce mezi přítomnými dámami i všemi – nejen zamilovanými znalci piva.

Obsah alhoholu: 5,0%

 Pivní zmrzlina  - originální zmrzlina nezaměnitelné chuti vyrobená z našeho ležáku Oldgott. K dostání pouze U medvídků. Obsah alhoholu: 5,2%

Pivní zmrzlina

– originální zmrzlina nezaměnitelné chuti vyrobená z našeho ležáku Oldgott. K dostání pouze U medvídků.

Obsah alhoholu: 5,2%

Pivovice X40  - je unikátní pivní brandy vyráběná z ležáku Oldgott. Obsah alhoholu: 40,0%

Pivovice X40

– je unikátní pivní brandy vyráběná z ležáku Oldgott.

Obsah alhoholu: 40,0%

 Pivní čokoláda  Ručně vyrobená čokoláda s nejsilnějším pivem na světě - XBEER-33 Složení: tmavá čokoláda /kakaová hmota, cukr, kakaové máslo, sójový lecitin, tmavé pivo /min. 20 %/, vanilka, máslo, med /obsah kakaa min. 38% /

Pivní čokoláda

Ručně vyrobená čokoláda s nejsilnějším pivem na světě – XBEER-33
Složení: tmavá čokoláda /kakaová hmota, cukr, kakaové máslo, sójový
lecitin, tmavé pivo /min. 20 %/, vanilka, máslo, med /obsah kakaa min. 38% /

Historie pivovaru:

Historie domu U Medvídků se datuje do počátku 15. století. Dům je pojmenován po jednom z prvních majitelů Janovi Medvídkovi, který roku 1466 založil pivovar nepřetržitě vyrábějící až do roku 1898.

Poté již nemohli majitelé pivovárenských domů na Starém městě pražském konkurovat nově vznikajícím průmyslovým pivovarům, a proto své malé pivovary uzavřeli a založili Měšťanský pivovar v Holešovicích. Jeho prvním ředitelem se stal poslední „medvídkovský“ sládek Karel Vendulák. Pivovar byl přestavěn na jednu z největších pražských pivnic, ve které byl na počátku 20. století provozován 1. TINGL-TANGL kabaret. V padesátých letech byl majitelům objekt odejmut bez náhrady ve prospěch socialistického státu. Do roku 1989 dům chátral a teprve po jeho navrácení dědicům původních vlastníků začala oprava objektu, při které byla rozšířena pivnice a vybudován stylový hotel.

Poslední etapa rekonstrukce byla dokončena v roce 2005, kdy byla přestavěna původní sladovna na „Dům piva“ zahrnující pivovarský obchod, kongresový sál a minipivovar. První várka byla symbolicky uzavřena 17. 11. 2004, což je přesně 15 let po „Sametové revoluci“.

Naším cílem není vyrobit co nejvíce piva, ale co nejlépe ukázat proces výroby včetně již dnes nepoužívaných postupů jako štokové chlazení, otevřené kvasné kádě, dřevěné ležácké sudy a ruční stáčení do lahví s patentním uzávěrem. Proto vznikl nejmenší restaurační pivovar v České republice s maximálním ročním výstavem 300 hl polotmavého13-stupňového ležáku OLDGOTT.

historic-u-umedvidku

Postup výroby piva:

Výrobu piva můžeme zjednodušit na 3 hlavní části: vaření, hlavní kvašení, dokvašování. Tomu odpovídá rozdělení piva našeho minipivovaru do 3 částí – varna, spilka a ležácký sklep.

VARNA – Do vystírací kádě o objemu 250 l napustíme 37 °C horkou vodu a přidáme rozšrotované 3 druhy sladu. Postupně zahříváme až na 72 °C, kdy dojde k rozložení škrobu ve sladu na zkvasitelné cukry. Rmut se krátce povaří a poté přečerpá na scezovací káď, kde se oddělí mláto. Čirá sladina se přečerpá do mladinové pánve, přidá se chmel a vaří se 90 minut. Během chmelovaru dojde ke sterilizaci sladiny a převodu hořkých látek z chmele. Vzniklý roztok se nazývá mladina. Vroucí mladina se zchladí na 70 °C na štoku a dále se dochlazuje na deskovém chladiči na zákvasnou teplotu 10 °C.

SPILKA – Mladina se přečerpá do dubové kvasné kádě /objem 500 l/ a přidají se pivovarské kvasnice. Hlavní kvašení probíhá při teplotě 9-10 °C po dobu 10-12 dní. Mladina prokvašená přibližně ze 70% /tzv. mladé nebo zelené pivo/ se zchladí na 6 °C a přečerpá do ležáckého sudu. Kvasnice, které sedimentovaly na dně kádě se stáhnou, properou ledovou vodou a uchovají se při teplotě 2 °C pro další nasazení.

SKLEP – Dokvašování v dubových sudech o obsahu 500 l probíhá 5-6 týdnů. Během dokvašování se pivo vyčiří a dosytí oxidem uhličitým. Hotové pivo stáčíme do KEG sudů a čepujeme v restauraci nebo dále ručně stáčíme do lahví s patentním uzávěrem.

vareni-piva