Historie pivovaru U Medvídků:

historic-u-umedvidkuHistorie domu U Medvídků se datuje do počátku 15. století. Dům je pojmenován po jednom z prvních majitelů Janovi Medvídkovi, který roku 1466 založil pivovar nepřetržitě vyrábějící až do roku 1898.

Poté již nemohli majitelé pivovárenských domů na Starém městě pražském konkurovat nově vznikajícím průmyslovým pivovarům, a proto své malé pivovary uzavřeli a založili Měšťanský pivovar v Holešovicích. Jeho prvním ředitelem se stal poslední “medvídkovský” sládek Karel Vendulák. Pivovar byl přestavěn na jednu z největších pražských pivnic, ve které byl na počátku 20. století provozován 1. TINGL-TANGL kabaret. V padesátých letech byl majitelům objekt odejmut bez náhrady ve prospěch socialistického státu. Do roku 1989 dům chátral a teprve po jeho navrácení dědicům původních vlastníků začala oprava objektu, při které byla rozšířena pivnice a vybudován stylový hotel.

Poslední etapa rekonstrukce byla dokončena v roce 2005, kdy byla přestavěna původní sladovna na “Dům piva” zahrnující pivovarský obchod, kongresový sál a minipivovar. První várka byla symbolicky uzavřena 17. 11. 2004, což je přesně 15 let po “Sametové revoluci”.

Naším cílem není vyrobit co nejvíce piva, ale co nejlépe ukázat proces výroby včetně již dnes nepoužívaných postupů jako štokové chlazení, otevřené kvasné kádě, dřevěné ležácké sudy a ruční stáčení do lahví s patentním uzávěrem. Proto vznikl nejmenší restaurační pivovar v České republice s maximálním ročním výstavem 300 hl polotmavého13-stupňového ležáku OLDGOTT.

Postup výroby piva:

vareni-pivaVýrobu piva můžeme zjednodušit na 3 hlavní části: vaření, hlavní kvašení, dokvašování. Tomu odpovídá rozdělení piva našeho minipivovaru do 3 částí – varna, spilka a ležácký sklep.

VARNA – Do vystírací kádě o objemu 250 l napustíme 37 °C horkou vodu a přidáme rozšrotované 3 druhy sladu. Postupně zahříváme až na 72 °C, kdy dojde k rozložení škrobu ve sladu na zkvasitelné cukry. Rmut se krátce povaří a poté přečerpá na scezovací káď, kde se oddělí mláto. Čirá sladina se přečerpá do mladinové pánve, přidá se chmel a vaří se 90 minut. Během chmelovaru dojde ke sterilizaci sladiny a převodu hořkých látek z chmele. Vzniklý roztok se nazývá mladina. Vroucí mladina se zchladí na 70 °C na štoku a dále se dochlazuje na deskovém chladiči na zákvasnou teplotu 10 °C.

SPILKA – Mladina se přečerpá do dubové kvasné kádě /objem 500 l/ a přidají se pivovarské kvasnice. Hlavní kvašení probíhá při teplotě 9-10 °C po dobu 10-12 dní. Mladina prokvašená přibližně ze 70% /tzv. mladé nebo zelené pivo/ se zchladí na 6 °C a přečerpá do ležáckého sudu. Kvasnice, které sedimentovaly na dně kádě se stáhnou, properou ledovou vodou a uchovají se při teplotě 2 °C pro další nasazení.

SKLEP – Dokvašování v dubových sudech o obsahu 500 l probíhá 5-6 týdnů. Během dokvašování se pivo vyčiří a dosytí oxidem uhličitým. Hotové pivo stáčíme do KEG sudů a čepujeme v restauraci nebo dále ručně stáčíme do lahví s patentním uzávěrem.

X-BEER 33

Nejsilnější pivo na světě!

Xbeer - 33

Pivovarské degustační menu – 29,- Euro

Welcome drink:
0,1 l Šamp – „ Champagne“ pivo (toto neuvěřitelné pivo je produktem spojení vinařských postupů a pivovarských kvasnic)

Předkrm:
Topinka s našlehaným pivním sýrem
0,3 l „1466“ – extra hořký světlý ležák (5,2% alkoholu)

Hlavní jídlo:
Vepřová krkovice marinovaná v tmavém pivě,štouchané brambory
0,3 l OLDGOTT – polotmavý nefiltrovaný ležák (5,6% alkoholu)

Desert:
Pivní zmrzlina
0,2 l XBEER-33 nejsilnější pivo na světě dle výše stupňovitosti (33° Plato) – 12,6% alkoholu

Pivovarský obchod – pivo ve všech podobách!

Obchod naleznete ve vchodu a východu z restaurace.